Ceny ziemniaków na Łotwie w ciągu roku wzrosły o 50%, masła — o 33%

31-01-22 Promocja 0 comment

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa światowe ceny żywności w zeszłym roku wzrosły średnio o 28% i osiągnęły najwyższy poziom od dekady. Sądząc po statystykach, gwałtowny wzrost cen, który rozpoczął się na Łotwie w drugiej połowie ubiegłego roku, będzie się utrzymywał, pisze gazeta „Latvijas avīze”.

Jakie są przyczyny tej światowej tendencji?  Jest to połączenie wielu okoliczności. Jednym z głównych powodów stał się wzrost kosztów produkcji będący wynikiem wzrostu cen energii elektrycznej i gazu. 

W listopadzie inflacja na Łotwie była wyższa od średniej UE, 7,4% wobec średniej 5,2%. Najbardziej na Łotwie w ciągu roku wzrosły ceny ziemniaków — o 50,2%. Wzrost cen oleju roślinnego wyniósł 33,3%, jogurtów 22,1%, warzyw świeżych 11,1%, makaronów 8,7%, jaj 6,9%. Ceny wieprzowiny spadły z kolei o 5,7%, a soków o 5,3%.

Inguna Gulbe, szefowa Łotewskiego Centrum Promocji Rynku Rolnego, zauważa jednak, że w porównaniu z cenami światowymi na Łotwie ceny żywności rosną wolniej.

„Wzrost cen nie jest tak duży jak na całym świecie, ale najprawdopodobniej będzie się utrzymywał. Głównymi przyczynami są wzrost cen surowców, rosnące koszty logistyki i pakowania. Ceny oleju roślinnego, zbóż i cukru już poszły w górę na początku zeszłego roku. A produkty te są wykorzystywane przy produkcji mięsa, jajek, mleka i innych artykułów spożywczych” — powiedziała Gulbe.

Źródło: DELFI Žinios, Lietuvos rytas, DELFI.lv, Eesti Rahvusringhääling

Opracowanie BIS — Biuletyn Informacyjny Studium