Kiszyniów w ślad za Kijowem wnioskuje o zwiększenie kwot na eksport mołdawskiej żywności do UE

21-10-17 Promocja 0 comment

Mołdawia zwróciła się do partnerów europejskich z prośbą o zwiększenie kwot na eksport pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, cukru, alkoholu etylowego i niektórych rodzajów owoców i jagód do krajów UE. Z odpowiednim wnioskiem mołdawskie władze zwróciły się do unijnych przedstawicieli podczas posiedzenia Komisji ds. Stowarzyszenia Mołdawia – UE w dziedzinie handlu, które odbyło się 19 października w Kiszyniowie.

Mołdawia pragnie zwiększyć eksport winogron stołowych do 25 ton, śliwek – do 20 tysięcy ton, czereśni – do 2 tys. ton. Kiszyniów jest także w stanie potroić eksport pszenicy, podwoić eksport kukurydzy oraz o 1,5 razy zwiększyć sprzedaż do UE jęczmienia. Ponadto mołdawskie władze spodziewają się zwiększenia kwot eksportowych na alkohol etylowy  z obecnych 2,5 tys. ton do 15 tys. ton oraz cukru z 37,5 tys. ton do 50 tys. ton.

Przypomnijmy, że 1 października b.r. zaczęły obowiązywać dodatkowe preferencje handlowe UE dla Ukrainy. Ulgi zostały wprowadzone na okres do trzech lat jako uzupełnienie Porozumienia o Powołaniu Strefy Wolnego Handlu między Unią a Ukrainą. Rozporządzenie przewiduje dodatkowe „zerowe taryfy” na eksport m.in. ukraińskiego miodu, kukurydzy i mąki kukurydzianej, jęczmienia i mąki jęczmiennej, pszenicy i mąki pszenicznej. Ponadto preferencji będą obejmowały eksport ukraińskiego owsa, przetwarzanych pomidorów oraz soku z winogron.

Źródło: NewsMaker

Opracowanie BIS – Biuletyn Informacyjny Studium